Druiven van de Savoie

In de Savoie verbouwt men een aantal echt unieke inheemse druivensoorten, dit zijn:Savoie wijn

•    de Jacquère
•    de Altesse (Roussette)
•    de Mondeuse

Behalve deze inheemse druivenrassen vind je er ook druiven die in dit klimaat goed gedijen zoals Chardonnay, Chasselas, Gamay en Pinot Noir.

Jacquère

De Jacquère druif is een witte druivensoort en is alleen aangeplant in de Savoie. De wijnen van dit ras zijn vrij licht en neutraal en hebben een droge smaak met hoge zuren en aroma's van gras en citrusvruchten. Ondanks het koude klimaat dat er heerst in de Savoie is het wel een productieve druivensoort.

Hij is vooral lekker als fris apéritief en juist door zijn frisse, neutrale karakter uitstekend te combineren met niet al te zware vis als forel, fruits de mer of mosselen. Maar ook bij Asperges!

Klik hier voor onze wijnen van de Jacquère.

Altesse (Roussette)

Altesse is synoniem voor de Roussette druif. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de Roussette de Savoiewijnen. En is echt uniek voor de Savoie.

De kwalitatief hoogstaande Roussette wordt gezien als de meest interessante witte druif uit de Savoie. Er wordt vermoed dat de Rousette familie is van de Furmint, die de Hongaarse regio Tokaj al in de Middeleeuwen beroemd heeft gemaakt.
Wijn van de Rousette druif heeft frisse zuren met mineralige ondersteuning en laat af en toe restsuiker na dat een tikje honing kan meegeven. Er zijn in de Savoie vier verschillende appellations die het gebruik van Rousette voorschrijven: Marestel, Frangy, Monthoux en Monteminod. Rousette de Savoie is een mono-cepage, dat inhoudt dat slechts het sap van de Roussette gebruikt wordt.

Klik hier voor onze wijnen van de Roussette.

Chasselas

De Chasselas is een witte druivensoort die het meest gebruikt wordt voor het maken van Savoie wijnen en de Zwitserse alpen wijnen. Er zijn theorieën die beweren dat de druif al in de Egyptische oudheid voorkwam. Echter de Franse ampeoloog Pierre Galet is van mening dat het van oorsprong een soort uit Zwitserland is.

Vooral langs het Meer van Genève wordt zij veel verbouwd. De hiervan gemaakte wijn wordt vaak gebruikt in kaasfondue en het begeleiden ervan.

In Duitsland heet de druif Gutedel. De meeste wijnstokken, ruim 1000 ha, staan in de deelstaat Baden.

Langs de Franse Loire wordt ook Chasselas verbouwd. Gemengd met de Sauvignon blanc levert het daar de "Pouilly-sur-Loire" op. Vanwege de wat lage zuurgraad wordt deze druif in de Elzas niet meer aangeplant. De wijn krijgt hier - door deze lage zuurgraad - te weinig kracht.

Turkije verbouwt haar merendeels als tafeldruif. Voorts wordt de druif voor wijnbouw verbouwd in Californië en Australië. In Nieuw-Zeeland is de Chasselas een belangrijk onderdeel voor zoete wijn.

Chardonnay

De Chardonnay is de meest gebruikte druif voor witte wijnen over de gehele wereld. Hij kan daarom verschillende gezichten hebben. Van de goudgele, 'vette' Chardonnays  met een uitbundige geur van vanille en tropisch fruit uit de Nieuwe Wereld tot knisperend frisse, slanke, subtiele en elegante wijnen uit koelere klimaten.
Niet alleen het verschil in klimaat geeft de wijnen diverse uiteenlopende gezichten maar ook het verschil in rijping in stalen tanks of in eikenhouten vaten speelt een zeer belangrijke rol.
In de Savoie is men veelal van mening dat eikenhout de ‘echte’ smaak van druiven, bodem en klimaat verbloemt of zelfs teniet doet. De wijnboeren in de Savoie wensen deze ‘terrior ‘ in ere te houden en rijpt zijn wijnen derhalve zelden op eikenhout.
Hierdoor is de Chardonnay uit de Savoie vaak lekker fris, fruitig en droog met smaaktonen van groene appel. Met vaak een licht minerale afdronk door de alpengletsjer bodem.

Chardonnay wordt ook veel gebruikt in de mousserende wijnen van de Savoie.

Klik hier voor onze wijnen van de Chardonnay.

Mondeuse

De blauwe Mondeuse geeft de meest interessante rode wijnen uit Savoie. Peperig, stoer en karakteristiek.

De Mondeuse is een echte Savoiedruif. Men vermoedt dat de Syrah druif van de Mondeuse afstamt.

Door zijn dikke schil heeft de Mondeuse veel tannines die verantwoordelijk zijn voor de dieprode kleur van de wijn, een pittige geur en smaak van zwarte fruit en iets pepperigs en het bittere van kersen in de afdronk. De tannines zorgen ook voor een langere houdbaarheid van de wijn.

Klik hier voor onze wijnen van de Mondeuse

Pinot Noir

Pinot Noir is één van de oudste druivenrassen. De Pinot Noir is de meest gebruikte druif voor de befaamde Bourgogne wijnen.
De nogal kleine druiven groeien dicht tegen de steel en hebben een dunne schil. Daardoor hebben de wijnen relatief weinig tannine en ook weinig kleur. Buiten de Savoie wordt hij vaak vermengd met andere druiven soorten om hem meer kleur te geven.
Pinot Noir heeft een voorliefde voor kalkbodems en boekt de beste resultaten op goed gedraineerde bodems. Door zijn relatief vroege rijping houdt hij van een koel klimaat. Bij uitstek geschikt voor de Savoie dus.
In de wijnen proeven we frambozen, kersen, rode bosbessen, viooltjes en soms iets rokerigs.
Lekker bij wit vlees en kip dat niet te sterk gekruid is. Of bij jonge rauwe ham en bij zachte kazen (reblouchon, emmentaler of jonge Hollandse kaas).

Klik hier voor onze wijnen van de Pinot Noir.

Gamay

De Gamay is de meest gebruikte druif in de Beaujolais. Omdat de druiven snel rijpen, doet deze druivensoort het goed in koelere gebieden zoals de Savoie.

De Gamay druif geeft lichte, fruitige wijnen met een frisse, fruitige geur en smaak van kersen, aardbeien, viooltjes, framboos, rozen, bessen, soms zelfs banaan en wat zwarte peper. De Gamay geeft weinig tannine af en de wijn heeft over het algemeen ook niet heel erg veel alcohol. Hierdoor zijn de wijnen van de Gamay over het algemeen geen wijnen om te bewaren, maar om jong te drinken.
De wijnen komen het best tot hun recht als ze lekker iets koel geserveerd worden. Lekker bij: jonge ham, zachte kaas (reblouchon en emmenthaler), wit vlees.

Klik hier voor onze wijnen van de Gamay.

Login Form

winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg!